Președintele Taiwanului, vizită în SUA. La ce să ne așteptăm?

Sosirea președintelui taiwanez Tsai Ing-wen în SUA, joi, evidențiază o diviziune între Casa Albă și oficialii chinezi din Congres cu privire la măsura în care trebuie să se arate sprijinul pentru insula autonomă pe care China o consideră parte din teritoriul său.

Administrația Biden, care nu dorește să inflameze relațiile deja tensionate cu China, minimalizează vizita, menționând cu grijă că Tsai face o călătorie „privată” și subliniind că nu se întâlnește cu niciun oficial al administrației. Dar un grup tot mai vocal de legislatori susține că SUA trebuie să facă mai mult pentru a sprijini Taiwanul și – inclusiv – pe Tsai.

Sprijinirea vizitei lui Tsai este o modalitate prin care SUA poate „să fie alături de Taiwan pe fondul amenințărilor crescânde din partea președintelui chinez Xi Jinping și trebuie să ne asigurăm că Taiwanul are armele și pregătirea de care are nevoie pentru a se proteja împotriva agresiunii militare crescânde a PCC”, a declarat președintele Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților, Michael McCaul, folosind acronimul pentru Partidul Comunist Chinez.

Tsai se va afla joi pentru o zi la New York pentru a primi un premiu de leadership din partea unui think tank conservator și se va întâlni cu președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, la Los Angeles, pe 5 aprilie.

Este cea de-a șaptea călătorie de acest fel a lui Tsai în Statele Unite de când a devenit președinte în 2016, dar aceasta vine în contextul în care tensiunile dintre Washington și Beijing s-au deteriorat din cauza balonului de spionaj care a tranzitat recent SUA și a sprijinului acordat de China Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei.

Vizita ei face și mai evidentă diviziunea tot mai mare dintre legislatorii care susțin protejarea Taiwanului cu orice preț și o administrație care încearcă să țină în frâu China fără a deteriora complet o relație care se află deja la cel mai jos nivel din ultimele decenii.

Facebook

Comentarii

75 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *