Fostul președinte taiwanez, în timpul vizitei în China: „Suntem toți chinezi”

Locuitorii de pe ambele maluri ale Strâmtorii Taiwan sunt chinezi din punct de vedere etnic și au același strămoș, a declarat marți fostul președinte taiwanez Ma Ying-jeou, la începutul unei vizite istorice în China, criticată de partidul de guvernământ din Taiwan.

Ma, aflat în funcție în perioada 2008-2016, este primul fost sau actual președinte taiwanez care vizitează China de când guvernul învins al Republicii Chineze a fugit în Taiwan în 1949, la sfârșitul unui război civil cu comuniștii. El se află în vizită în contextul în care Beijingul folosește mijloace politice și militare pentru a încerca să exercite presiuni asupra Taiwanului, guvernat în mod democratic, pentru a accepta suveranitatea chineză.

Partidul Democrat Progresist, aflat la putere în Taiwan, a pus la îndoială motivul vizitei sale, imediat după ce China a retras duminică un alt aliat diplomatic al Taiwanului, Honduras, lăsând insula cu legături diplomatice oficiale cu doar 13 țări.

În comentariile făcute în orașul Nanjing din estul Chinei, la Mausoleul Sun Yat-sen, unde este înmormântat cel care a fost celebru pentru răsturnarea ultimului împărat chinez în 1911 și pentru instaurarea unei republici, Ma a lăudat contribuțiile lui Sun.

„Oamenii de pe ambele părți ale Strâmtorii Taiwan sunt chinezi și sunt descendenți ai împăraților Yan și Galben”, a declarat Ma, în comentariile furnizate de biroul său.

Ma a folosit o formulare în limba chineză care înseamnă „oameni de etnie chineză”, mai degrabă decât să se refere la naționalitatea lor. Descendenții împăraților Yan și Galben este o expresie care se referă la un strămoș comun pentru poporul chinez.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *