Președinta Parlamentului European: ”Democrația europeană este atacată”

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a făcut, în deschiderea sesiunii plenare de la Strasbourg, o declarație dură privind scandalul de corupție ce o are în centrul său pe vicepreședinta forului europarlamentar, Eva Kaili. Kaili a fost suspendată de Metsola, după arestarea sa sub acuzația de corupție în favoarea Qatarului.

”Parlamentul European este atacat. Democrația europeană este atacată. Și modul nostru de a trăi în societăți deschise, libere, democratice este atacat. Dușmanii democrației, pentru care însăși existența acestui Parlament este o amenințare, nu se vor opri de la nimic. Acești actori maligni, legați de țări terțe autocratice, au înarmat ONG-uri, sindicate, indivizi, asistenți și deputați din Parlamentul European într-un efort de a ne submina. Planurile lor rău intenționate au eșuat. Serviciile noastre, de care sunt foarte mândră, colaborează de ceva vreme cu autoritățile judiciare pentru a distruge această presupusă rețea criminală.

Am acționat în coordonare cu autoritățile pentru a ne asigura că toate demersurile legale sunt respectate, că toate informațiile sunt păstrate și că, acolo unde este necesar, echipamentele IT sunt securizate, birourile sunt sigilate și perchezițiile domiciliare pot fi efectuate. Am însoțit un judecător și poliția belgiană, așa cum prevede constituția belgiană, la o percheziție domiciliară weekendul trecut”, a declarat Roberta Metsola.

”Vom lansa o investigație internă”

Președinta Parlamentului European a anunțat că a lansat procedura pentru a pune capăt mandatului de vicepreședinte al Evei Kaili, deocamdată suspendată din funcție. Totodată, Metsola a retrimis comisiei abilitate raportul privind scutirea de viză pentru Qatar și Kuweit, care urma să figureze pe agenda plenară.

”Vom lansa o investigație internă pentru a analiza toate faptele legate de Parlament și pentru a vedea cum sistemele noastre pot deveni și mai etanșe. Vom lansa un proces de reformă pentru a vedea cine are acces la sediul nostru, cum sunt finanțate aceste organizații, ONG-uri și persoane, ce legături au cu țările terțe, vom cere mai multă transparență în ceea ce privește întâlnirile cu actorii străini și cei legați de aceștia”, a promis Roberta Metsola.

Detalii despre arestarea Evei Kaili, la a cărei locuință s-au găsit 150.000 euro în numerar, a partenerului și a tatălui ei (surprins în timp ce încerca să fugă dintr-un hotel din Bruxelles cu o valiză cu 600.000 euro cash), precum și a altor persoane – AICI:

Vicepreședinta Parlamentului European, Eva Kaili, a fost destituită, în urma arestării pentru corupție | EuroȘtiri.ro (eurostiri.ro)

Vicepreședinta Parlamentului European rămâne în arest. Tatăl ei a fost eliberat | EuroȘtiri.ro (eurostiri.ro)

Scandalul de corupție din Parlamentul European ia amploare | EuroȘtiri.ro (eurostiri.ro)

Facebook

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *