Premierul Suediei: E posibil ca Finlanda să adere la NATO fără noi

Reticența Turciei de a aproba candidatura Suediei la NATO îngreunează șansele ca Suedia și Finlanda să adere împreună la alianța militară, a declarat marți premierul suedez.

„Nu este exclus ca Suedia și Finlanda să ratifice în pași diferiți”, a declarat Ulf Kristersson în cadrul unui briefing de presă, potrivit televiziunii publice SVT.

Probabilitatea acestui scenariu „a crescut” în ultimele săptămâni, a adăugat Kristersson, subliniind că mingea se află acum în terenul Turciei încăpățânate. Stimulate de războiul Rusiei în Ucraina și de amenințarea tot mai mare venită dinspre Moscova, Suedia și Finlanda au cerut oficial să adere la NATO în mai anul trecut, iar ulterior s-au angajat să adere împreună la alianță.

Majoritatea membrilor alianței militare transatlantice au semnat rapid cererea comună – cu excepția Ungariei și Turciei, ale căror parlamente naționale nu au ratificat încă ofertele de aderare. Deși Stockholm a luat măsuri pentru a atenua unele dintre îngrijorările Turciei – inclusiv prin adoptarea unui proiect de lege menit să împiedice participarea la organizații teroriste – Ankara a blocat în mod repetat candidatura suedeză deoarece a refuzat să extrădeze zeci de opozanți politici kurzi pe care îi consideră teroriști.

La conferința de presă de luni, Kristersson și-a exprimat încrederea că Suedia va putea totuși să se alăture alianței militare la o dată ulterioară.

„Nu este vorba despre faptul dacă Suedia va deveni membru NATO, ci despre momentul în care Suedia va deveni membru NATO”, a spus el.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *