Premierul Nicolae Ciucă: „Depozitele de gaze ale României sunt asigurate la o capacitate de 40%, iar cantitatea va creşte la 80%, până la 1 noiembrie”

Premierul României, Nicolae Ciuca

Depozitele de gaze naturale ale României sunt ocupate, în prezent, la o capacitate de 41%, iar până la 1 noiembrie se va ajunge la 80%, a dat asigurări, astăzi, premierul Nicolae Ciucă. „Există o decizie la nivelul Uniunii Europene şi fiecare ţară membră trebuie să intre în iarnă cu 80% din capacitatea de depozitare. În momentul de faţă suntem puţin peste 40%, 41%”, a declarat prim-ministrul României, citat de Agerpres.

Potrivit premierului Nicolae Ciucă, graficul privind umplerea depozitelor de gaze prevede ca, până la 1 august, să fie asigurate stocuri de 46%. Până la 1 septembrie, de 57%, până la 1 octombrie, de 66% şi până la 1 noiembrie, de 80%, atingând, astfel, nivelul impus de Uniunea Europeană statelor membre.

Regulamentul european, adoptat luni de Consiliul UE, prevede ca instalațiile de înmagazinare subterană a gazelor de pe teritoriul statelor membre trebuie să fie umplute la cel puțin 80% din capacitate până la 1 noiembrie și la 90% din capacitate înainte de anii următori. Statele membre vor putea, în funcție de situație, să îndeplinească parțial obiectivele de stocare, prin includerea unor stocuri de gaz natural lichefiat sau de combustibili alternativi.

România ar urma să asigure umplerea instalațiilor din resurse proprii, dar și din importuri, fiind luate în calcul, printre altele, importurile de petrol și gaze din Azerbaidjan, dar și de gaze naturale lichefiate din SUA, premierul Nicolae Ciucă spunând că se fac demersuri în acest sens.

La rândul său, prezent la evenimentul de începere a extracției de gaze de la Marea Neagră de către compania Black Sea Oil & Gas, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat că România este cu un avans de 200 milioane de metri cubi, aflați pe stoc, față de aceeași perioadă a anului trecut.

”Când am luat în calcul 80%, nu am luat în calcul și exploatarea de la Black Sea Oil&Gas, deci vom avea gaze naturale în depozite, cel puțin la nivelul anului trecut, când am avut 80% și am rămas cu 700 de milioane de metri cubi în stoc”, a precizat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Producția de gaze naturale a României a fost 6,6 milioane de tone de gaze naturale, în anul 2021, iar importurile – de 2,5 milioane de tone, în creștere cu 67% față de anul 2020, potrivit Digi24.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii