De ce e Rusia mai vulnerabilă la atentate teroriste decât SUA și Europa?

Originar din Sankt Petersburg, politologul rus Michael Komin a fost director de cercetare la Centrul de Decizii de Management Avansat din Rusia. Deținând mai multe premii în domeniul cercetării, el a fost invitat ca expert la Consiliul European pentru Afaceri Externe, fiind stabilit acum la Viena.

Într-un interviu acordat HotNews.ro, Michael Komin a explicat că atacul terorist de la Moscova a avut la bază două cauze. În primul rând, gruparea Stat Islamic, care a revendicat acest atac, se află demult într-o relație destul de tensionată cu Federația Rusă.

„În special, pentru că Rusia a susținut regimul lui Bashar al-Assad în Siria, ajutându-l să distrugă, nu doar opoziția, dar și reprezentanța Statului Islamic pe aceste teritorii. Mai mult, Rusia dezvoltă relații de parteneriat cu talibanii, adică puterea nouă din Afganistan, instalată după ce au plecat americanii”, a explicat acesta.

În al doilea rând, în pofida faptului că Statul Islamic este slăbit, gruparea tinde să atace „centre ale creștinismului”, Rusia fiind una dintre acestea, este de părere cercetătorul rus.

Însă, în opinia sa, a avut loc în Rusia și nu într-alt loc, și pentru faptul că este o țară care „a devenit pentru ei o țintă mult mai accesibilă decât statele europene și Statele Unite ale Americii”. Politologul rus susține că acest lucru se întâmplă din cauza faptului că Rusia se concentrează mai mult „pe lupta cu opoziția rusă, cu reprimările interne”, decât pe cea cu terorismul și extremismul, așa cum ar trebui.

Acest lucru a avut și un prim efect imediat, și anume s-a putut observa cum forțele de ordine au avut o reacție întârziată pentru prinderea atacatorilor, observă Komin.

El spune, întrebat fiind, că avertismentele SUA privind atentatele teroriste au funcționat anterior, în alți ani, dar acum, în contextul războiului din Ucraina, nu mai sunt luate în seamă, fiind considerate parte a unui război hibrid.

În ceea ce privește ipoteza implicării Ucrainei în masacrul de la Moscova, politologul rus accentuează faptul că este susținută doar de propagandiști ai Kremlinului, și nu de toate persoanele publice din Rusia. El spune însă că, în general, această versiune prinde extrem de puțin la marea masă a populației, „pentru că este deja demonstrat că acest act terorist a fost comis de către cetățeni ai Tadjikistanului”.

În concluzie, politologul rus atrage atenția asupra problemei la nivelul societății ruse pe care o ridică acest atentat. „Totul spune alegătorului rus că garanțiile pe care le promitea Putin sunt destul de mult deteriorate”, subliniază Michael Komin.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *