Parlamentul grec a interzis participarea la alegeri a extremei drepte

Deputații greci au votat marți pentru a interzice partidului de extremă-dreapta Grecii-Naționali să candideze la alegeri, cu scopul de a bloca intrarea în parlament a membrilor săi legați de organizația neonazistă Zorii Aurii.

Partidul Grecii-Naționali a fost fondat în urmă cu doi ani de fostul deputat Ilias Kasidiaris, care în prezent execută o pedeapsă de peste 13 ani de închisoare pentru rolul său de lider în Zori Aurii, care a fost declarată organizație criminală în 2020 pentru acuzații care includ crimă, violență rasistă și spălare de bani. Kasidiaris a reușit totuși să obțină un sprijin semnificativ din mesajele postate pe YouTube în timp ce se afla în închisoare.

Guvernul grec a adoptat inițial în februarie o lege care interzicea Partidul Grecilor-Naționali pe motiv că liderul său a fost condamnat pentru infracțiuni grave și că partidul nu ar „servi la libera funcționare a unei constituții democratice”. Însă partidul a numit săptămâna trecută un nou lider, un procuror pensionat, în încercarea de a ocoli interdicția.

Legislația adoptată de parlament a extins domeniul de aplicare a interdicției și a fost susținută de parlamentarii din partidul de centru-dreapta Noua Democrație, aflat la guvernare, precum și de cei din partidul de opoziție, Partidul Socialist Pasok. Legislația solicită, de asemenea, Curții Supreme să organizeze o sesiune plenară completă pentru a examina interdicția, mai degrabă decât o secțiune specifică, de exemplu, una care supraveghează alegerile.

Facebook

Comentarii

69 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *