Parchetul European anchetează interceptările ilegale din Grecia

Parchetul European (EPPO) a deschis o anchetă cu privire la utilizarea neautorizată a programelor spion Predator, în scandalul de interceptări telefonice care a zguduit Grecia.

Potrivit Euractiv, EPPO a deschis o anchetă la solicitarea Comisiei PEGA a Parlamentului European, care analizează utilizarea pe scară largă a programelor spion ilegale în UE.

Grecia este al patrulea stat membru UE acuzat de spionarea jurnaliştilor şi liderilor opoziţiei, alăturându-se Ungariei, Poloniei şi Spaniei. Guvernul elen a recunoscut unele operațiuni de monitorizare, dar insistă asupra legalității acestora și neagă cumpărarea sau utilizarea programului spion Predator.

Conform surselor Euractiv, procurorul UE a primit recent materiale incriminatoare de la jurnaliştii greci, care cercetează cazul interceptării telefoanelor. Acestea au declarat că: „persoanele care au depus mărturie în fața procurorilor au prezentat dovezi care dovedesc că administrația (prim-ministrului) Kyriakos Mitsotakis a permis proliferarea programului spion Predator al Intellexa în state precum Arabia Saudită, Sudan, Madagascar și Bangladesh, prin acordarea licențelor de export, prin Ministerul grec al Afacerilor Externe”.

Problema acordării acestor licențe de export a fost raportată pentru prima dată de publicația Inside Story și New York Times, fapt ce a determinat Comisia Europeană să ceară o serie de explicații.

Cu toate acestea, vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, a dezvăluit săptămâna trecută că autoritățile elene au refuzat să ofere răspuns la o solicitare de informații trimisă pe 14 februarie.

Facebook

Comentarii

87 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *