Parlamentul European: Noi reguli pentru descurajarea practicii fast fashion

Prin fast fashion înțelegem practica companiilor de a replica și produce în timp record articole inspirate din cele mai recente prezentări de modă. Acest model de afaceri pune accentul pe fabricarea și vânzarea acestor produse vestimentare, de multe ori de slabă calitate, la un preț cât mai redus, pentru a încuraja o atitudine consumeristă de a achiziționa o cantitate mai mare în detrimentul calității.

În ciuda accesibilității, aceste articole vestimentare generează o cantitate semnificativă de deșeuri, iar procesul de fabricație poate implica practici de exploatare a angajaților.

Pentru a combate supraproducția și consumul excesiv de haine și încălțăminte, deputații Comisiei pentru mediu au adoptat astăzi recomandările privind măsurile UE, pentru a se asigura că textilele sunt produse într-un mod durabil și echitabil.

Aceștia își doresc ca materialele textile care ajung în UE să să fie mai calitative, lipsite de substanțe periculoase și mai ușor de reutilizat, reparat și reciclat. În procesul de producție companiile vor trebui să respecte, de asemenea, drepturile omului, cele sociale, ale muncii și mediul înconjurător.

Eurodeputații își doresc inovarea acestui sector pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră de-alungul întregului ciclu de producție al textilelor și le solicită Comisiei și statelor să se asigure că procesele respective vor utiliza mai puțină apă și energie și vor evita utilizarea și deversarea substanțelor nocive. Nu în ultimul rând aceștia vor interzice distrugerea retururilor și suprastocurilor de articole vestimentare.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *