Parlamentul elvețian organizează o sesiune de urgență privind salvarea Credit Suisse

De când autoritățile elvețiene au făcut totul pentru a urgenta salvarea Credit Suisse, luna trecută, o „furtună” s-a iscat în această țară de obicei liniștită.

Numeroși parlamentari elvețieni au criticat această fuziune la foc automat, în urma căreia Credit Suisse a fost preluat de rivalul UBS pentru 3 miliarde de franci elvețieni (3,3 miliarde de dolari) și susținut cu garanții și sprijin de peste 250 de miliarde de franci.

Marți, aceștia se vor reuni la Berna pentru o sesiune extraordinară pentru a discuta despre căderea Credit Suisse, precum și despre răspunsul deschis al guvernului în privința carnetului de cecuri. Evenimentul neobișnuit – a treia sesiune de acest fel în peste douăzeci de ani – oferă parlamentului șansa de a respinge împrumuturile masive acordate ca parte a pachetului de salvare. Votul este, totuși, în mare măsură simbolic, deoarece statul a angajat deja fondurile, iar legislatorii nu pot anula această decizie.

În perioada premergătoare fuziunii anunțate, un subgrup de șase membri ai parlamentului a aprobat angajamentul financiar în numele corpului legislativ, spre furia celor aproape 250 de legislatori rămași fără drept de vot.

„Este responsabilitatea politicului să aibă un cuvânt de spus, mai ales atunci când statul aduce o contribuție atât de mare și se recurge la o lege de urgență”, a declarat Celine Widmer, membră a Consiliului Național Elvețian din partea social-democraților de stânga.

În sesiunea de marți, legislatorii vor avea ocazia să conteste pachetul de salvare grăbit și să discute dacă pot fi impuse condiții pentru Credit Suisse.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *