Acțiunile Credit Suisse s-au prăbușit cu 62%

Acțiunile și obligațiunile bancare s-au prăbușit luni, după ce UBS Group a finalizat preluarea, cu sprijinul statului, a Credit Suisse Group AG.

UBS Group AG va plăti 3 miliarde de franci elvețieni (3,24 miliarde de dolari) pentru Credit Suisse Group AG, o instituție cu o vechime de 167 de ani, și își va asuma pierderi de până la 5,4 miliarde de dolari.

Acțiunile Credit Suisse s-au prăbușit cu 62%, atingând un nou minim, în timp ce UBS a pierdut 7,1%. Aceste mișcări bruște au urmat unei zile de vânzări masive pe piețele financiare asiatice, în condițiile în care optimismul inițial al investitorilor cu privire la eforturile oficiale de stopare a crizei bancare s-a evaporat rapid. După deschiderea piețelor, acțiunile UBS au scăzut cu până la 16% în primele tranzacții, cel mai mult din septembrie 2008.

„Ar trebui să fie clar că, după mai bine de o săptămână de panică bancară și două intervenții organizate de autorități, această problemă nu dispare. Dimpotrivă, a devenit globală. Rapoartele potrivit cărora UBS achiziționează Credit Suisse vor amplifica probabil problemele Credit Suisse, mutându-le la UBS.”, a declarat Mike O’Rourke, strateg șef de piață la Jones Trading.

Potrivit Al Jazeera, căderea acțiunilor băncii elvețiene se adaugă la o zi deja dificilă pentru bănci, în condițiile în care investitorii au ignorat promisiunile anterioare ale băncilor centrale de top din weekend de a furniza lichidități în dolari pentru a stabiliza sistemul financiar.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *