Pactul privind migrația și azilul, supus votului Parlamentului European

Parlamentarii europeni votează, astăzi – votul va începe la 18.00, ora României – Pactul privind migrația și azilul, o reformă privind migrația în spațiul comunitar asupra căreia s-a negociat intens, mai mulți ani, de către statele membre.

Potrivit News.ro, reforma a fost cerută, între alte state, şi de Austria, ca o condiţie pentru a accepta România şi Bulgaria în Schengen.

Pactul pentru migraţie şi azil promite reducerea timpului de aştepatare pentru procedurile de securitate şi de azil şi creşterea numărului de returnări, pentru a reduce imigraţia nedorită din Orientul Mijlociu şi Africa.

El constituie o prioritate pe agenda UE, care sporește miza și în perspectiva alegerile pentru un nou Parlament European, din 6-9 iunie.

Critici puternice

Însă, proiectul a fost criticat deja, în mod categoric, de partidele anti-imigraţie și eurosceptice, care spun că reforma nu merge suficient de departe pentru a opri migraţia. Există și partea opusă, care consideră că reforma privind migrația este o lovitură majoră dată drepturilor omului.

Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, cel mai înalt oficial care se ocupă de migraţie în cadrul blocului european, se aşteaptă ca majoritatea membrilor Parlamentului European să susţină toate părţile pactului, dar a declarat, totuşi, că nu poate fi sigură de aceasta.

Până acum, numai în acest an, peste 46.000 de persoane au intrat în UE prin alte puncte decât cele de trecere obişnuită a frontierei, potrivit ONU. De asemenea, 400 de persoane au pierit în timp ce încercau să ajungă în Europa.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *