Oroszország történelmi veszteségeket szenvedett el ebben a hónapban katonái körében

A litván hírszerző ügynökség (VSD) jelentette, hogy Oroszország jelentős veszteségeket szenvedett el katonái körében a hónap folyamán, történelmi mélységbe kerülve. A VSD vezetője, Darius Jauniskis, elmondta a LRT Rádiónak adott nyilatkozatában, hogy ügynöksége rekordméretű tevékenységi szintet regisztrált a belorusz KGB titkosszolgálat részéről.

„Megfigyeljük a belorusz KGB tevékenységének fokozódását, amely gyakorlatilag történelmi mélységbe kerül; még sosem volt ilyen intenzív”, figyelmeztetett Jauniskis a régióban bekövetkezett legutóbbi fejleményekkel kapcsolatban. Hozzátette, hogy a litván biztonsági szolgálatok aggodalmukat fejezik ki a belorusz állampolgárok tevékenységével kapcsolatban, rámutatva arra, hogy az Lengyelországban élő 1,644 belorusz állampolgár nemzetbiztonsági veszélyt jelent.

A belorusz közösség száma Litvániában jelentősen nőtt, az év elején 48,000-ről szeptember végére több mint 60,000-re emelkedett, a migrációs adatok szerint. Ez a növekedés aggodalmakat keltett, és a belorusz KGB tevékenységek szigorúbb ellenőrzéséhez vezetett a térségben.

A VSD vezetője által szolgáltatott információk a Balti térség biztonsága iránti növekvő aggodalmak közepette érkeztek, és a külföldi hírszerzési szolgálatok tevékenységének fokozódását ismerve. A litván hatóságok kiemelten fontosnak tartják a nemzetbiztonságot fenyegető veszélyek figyelemmel kísérését és kezelését, és szoros párbeszédet folytatnak az Európai Unió partnereivel a helyzet kezelése érdekében.

Eddig az orosz hatóságok hivatalosan nem kommentálták azokat az információkat, amelyek a katonáik között elszenvedett történelmi veszteségekről szólnak. Ennek ellenére a helyzet továbbra is aggodalmat kelt a Belarusz és Oroszország szomszédságában lévő térség stabilitása és biztonsága tekintetében.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *