Orban: Ungaria se va opune prin veto sancțiunilor UE împotriva Rusiei

Ungaria se va opune prin veto oricăror sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei, care ar afecta energia nucleară, a declarat vineri premierul Viktor Orban la radioul de stat.

Ucraina a cerut celor 27 de state membre ale UE să includă în sancțiuni compania de stat rusă pentru energie nucleară Rosatom, dar Ungaria, care are o centrală nucleară construită de Rusia, pe care intenționează să o extindă împreună cu Rosatom, a blocat acest lucru. Orban a reiterat, într-un interviu, că sancțiunile privind energia nucleară „trebuie, evident, să fie supuse veto-ului”.

„Nu vom permite ca planul de a include energia nucleară în sancțiuni să fie pus în aplicare”, a declarat premierul ungar. „Acest lucru iese din discuție”.

Ungaria, membră a UE, a criticat în repetate rânduri sancțiunile UE împotriva Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina vecină, afirmând că acestea nu au reușit să slăbească Rusia în mod semnificativ, în timp ce riscă să distrugă economia europeană.

Occidentul nu a impus sancțiuni asupra Rosatom de când Rusia a invadat Ucraina. Centrala nucleară Pecs din Ungaria are patru mici reactoare VVER 440 construite de Rusia, cu o capacitate combinată de aproximativ 2.000 de megawați, care au început să funcționeze între 1982 și 1987. Aceasta generează aproximativ jumătate din energia necesară Ungariei, iar centrala își procură combustibilul nuclear din Rusia.

În cadrul unui acord semnat în 2014 cu Rusia, Ungaria intenționează să extindă centrala Pecs cu două reactoare VVER de fabricație rusească cu o capacitate de 1,2 gigawați fiecare.

Facebook

Comentarii

72 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *