Orașele din Europa încep să renunțe la iluminatul stradal

Sub presiunea crizei energetice, orașele europene încep să își reducă consumul de energie.

În timp ce Spania a decis ca magazinele să-și stingă luminile pe timp de noapte, în alte locuri autoritățile locale reduc consumul de energie. Berlinul a închis reflectoarele care iluminau peste 200 de clădiri și monumente istorice, iar o serie de orașe din Austria, Germania și Italia au redus iluminatul stradal sau au oprit semnele comerciale pe timp de noapte.

În Franța, 14 comune din departamentul Val d’Oise din nordul Parisului testează diferite metode pentru a opri complet iluminatul public pe timp de noapte. Autoritățile locale estimează că oprirea luminilor stradale timp de trei ore și jumătate în fiecare noapte va ajuta la reducerea consumului de energie cu aproximativ un sfert.

„Șocul energetic ne-a motivat să facem acest pas și să încercăm acest experiment”, a declarat Yannick Boëdec, primarul comunei Cormeilles-en-Parisis, pentru BFMTV.

Aceste măsuri sunt susținute de activiști ecologiști și de oameni de știință care cercetează efectele poluării luminoase.

Stingerea luminilor este cea mai „ușoară” măsură de luat, deoarece „nu costă aproape nimic și… se plătește imediat în euro, în kilowați pe oră economisiți și în reducerea poluării luminoase”, a declarat Anne-Marie Ducroux, purtătorul de cuvânt al ANPCEN, o asociație franceză care luptă împotriva poluării luminoase.

Planurile fac parte din răspunsul european la criza energetică, dar unii observatoro se tem că renunțarea la iluminatul stradal va face orașele mai puțin sigure.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Un răspuns

  1. Wow, incredible weblog layout! How lengthy have you been running a blog for?
    you made running a blog look easy. The total glance of your web site is great, as smartly
    as the content material! You can see similar here e-commerce

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *