ONU: 50 de milioane de oameni, în „sclavie modernă”

Numărul persoanelor victime ale muncii forțate și căsătoriilor forțate a crescut cu o cincime în ultimii ani, ajungând la 50 de milioane, a atras atenția Organizația Internațională a Muncii (OIM).

Studiul – realizat de agențiile ONU pentru muncă și migrație împreună cu Fundația Walk Free – a constatat că, la sfârșitul anului trecut, mai mult de jumătate dintre aceste persoane au fost forțate să muncească împotriva voinței lor, iar restul au fost forțate să se căsătorească, a precizat OIM. Aceasta înseamnă că aproape una din 150 de persoane din lume este prinsă în forme moderne de sclavie, potrivit raportului.

Milioane de oameni în sclavie modernă

Ambele se încadrează în definiția sclaviei moderne, deoarece implică persoane care „nu pot refuza sau nu pot pleca din cauza amenințărilor, violenței, înșelăciunii, abuzului de putere sau a altor forme de constrângere”, a adăugat raportul. ONU își stabilise obiectivul de a eradica toate formele de sclavie modernă până în 2030, dar numărul persoanelor afectate de muncă forțată sau căsătorie forțată a crescut cu 10 milioane între 2016 și 2021, potrivit unui nou raport.

Situația a fost exacerbată de pandemia COVID-19, care a înrăutățit condițiile și nivelul de îndatorare pentru mulți lucrători, precum și de conflictele armate și de schimbările climatice, lăsând oamenii în sărăcie extremă și forțând tot mai mulți să migreze, a precizat agenția.

„Cred că, în general, pur și simplu ne-am relaxat eforturile. Ne-am lăsat distrași când a venit vorba de munca forțată”, a declarat directorul general al OIM, Guy Ryder, pentru agenția de presă Reuters, făcând apel la îmbunătățirea practicilor de recrutare și a inspecțiilor muncii.

Numărul a crescut în ultimii ani

El a precizat că măsurile comerciale, cum ar fi interdicția privind produsele și importurile realizate prin muncă forțată, care este în prezent în curs de examinare de către Uniunea Europeană, ar putea, de asemenea, să ajute. Sclavia modernă este prezentă practic în toate țările, mai mult de jumătate din cazurile de muncă forțată și un sfert din căsătoriile forțate fiind înregistrate în țările cu venituri medii superioare sau ridicate.

„Ar fi o greșeală să credem că munca forțată este doar o problemă a țărilor sărace”, a declarat Ryder pentru agenția de presă AFP.

Lucrătorii migranți sunt de peste trei ori mai susceptibili de a fi afectați decât localnicii, a precizat OIM. OIM a mai spus că femeile și copiii sunt de departe cei mai vulnerabili. Copiii reprezintă una din cinci persoane aflate în muncă forțată, iar mai mult de jumătate dintre ei sunt victime în exploatarea sexuală, a explicat raportul.

Dar raportul a mai spus că 14% dintre cei care se află în muncă forțată aveau locuri de muncă impuse de autoritățile statului, exprimând îngrijorarea cu privire la abuzul de muncă obligatorie în închisoare în multe țări. De asemenea, un raport publicat de biroul pentru drepturile omului al ONU la 31 august afirmă că în China au fost comise „încălcări grave ale drepturilor omului” și că detenția uigurilor și a altor musulmani din Xinjiang ar putea constitui crime împotriva umanității.

Facebook

Comentarii

79 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *