OMS și ONU cer Israelului să nu mai evacueze Gaza: „Este o condamnare la moarte”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că a cere pacienţilor vulnerabili să evacueze spitalele din Gaza echivalează cu o „condamnare la moarte”. Ca atare, directorul general al agenţiei a cerut Israelului să revină asupra deciziei, relatează The Guardian şi CNN, potrivit News.ro.

OMS a declarat vineri că autorităţile sanitare locale din Gaza au informat-o că este imposibil să evacueze pacienţii vulnerabili din spitalele din nordul Gaza, după ce armata israeliană a cerut civililor să plece spre sud în termen de 24 de ore.

„Există persoane grav bolnave, al căror unice şanse de supravieţuire înseamnă conectarea la aparate de susţinere a vieţii, cum ar fi ventilatoarele mecanice”, a declarat Tarik Jasarevic, purtătorul de cuvânt al OMS, potrivit Reuters.

 „Aşa că mutarea acestor oameni este o condamnare la moarte”, a spus oficialul OMS.

La rândul său, directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că spitalele din Gaza sunt la „punctul de colaps” şi a făcut un apel direct la Israel pentru a nu mai susține ofensiva, care se anunță a fi iminentă.

„Spitalele din Gaza se află într-un punct critic. O evacuare în masă în sudul enclavei ar fi dezastruoasă – pentru pacienţi, lucrători din domeniul sănătăţii şi alţi civili rămaşi în urmă sau prinşi într-o mişcare de masă periculoasă şi poate mortală. Facem apel pentru anularea deciziei”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Și organizațiile umanitare ale ONU au cerut, de asemenea, Israelului să renunțe la acest ordin.

Ordinul de evacuare din nordul Fâșiei Gaza afectează circa 1,1 milioane de oameni în acest teritoriu palestinian dens populat, unde trăiesc peste 2 milioane de persoane, potrivit ONU. 

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *