Oliver Dowden, președintele Partidului Conservator al premierului britanic Boris Johnson, a demisionat vineri, spunând că nu mai poate continua după două înfrângeri zdrobitoare în alegeri parțiale și că cineva trebuie să își asume responsabilitatea.
Demisia a venit la scurt timp după anunțarea celor două înfrângeri. Aceste competiții, declanșate de demisia unor conservatori implicaţi în scandaluri publice, au oferit alegătorilor posibilitatea de a-l sancţiona pe premierul Boris Johnson, la doar câteva săptămâni după ce 41% dintre propriii săi parlamentari au votat împotriva sa.
Dowden a declarat în scrisoarea sa către premier că alegerile parțiale „sunt ultimele dintr-o serie de rezultate foarte slabe pentru partidul lor”:
„Susținătorii noștri sunt tulburați și dezamăgiți de evenimentele recente, iar eu le împărtășesc sentimentele. Nu putem continua să ne desfășurăm activitatea ca de obicei. Cineva trebuie să își asume responsabilitatea și am ajuns la concluzia că, în aceste circumstanțe, nu ar fi corect să rămân în funcție. Vreau să subliniez că aceasta este o decizie profund personală, pe care am luat-o singur. Voi rămâne, ca întotdeauna, loial Partidului Conservator”, a transmis Dowden.
Schimbări majore în politica britanică
O răsturnare de aproape 30 de procente dinspre conservatori către liberal-democrați i-a permis lui Richard Foord să obțină o majoritate de 6.144 de voturi în Tiverton și Honiton. Noul deputat democrat-liberal și-a folosit discursul de acceptare a candidaturii pentru a-i cere lui Johnson „să plece, și să plece acum”, afirmând că victoria sa a „trimis o undă de șoc prin politica britanică”.
În Wakefield, Simon Lightwood a fost ales cu o majoritate de 4.925 de voturi, cu o schimbare de 12,7% de la conservatori la laburiști. Precedentul deputat din Wakefield, Imran Ahmad Khan, a demisionat după ce a fost găsit vinovat de agresiune sexuală asupra unui băiat de 15 ani, infracțiune pentru care a fost închis pentru 18 luni. Wakefield a fost unul dintre așa-numitele locuri „red wall” câștigate de conservatori la alegerile generale din 2019, după ce ţinutul a fost laburist încă din anii 1930.
Autor: Anca Stratulat
FOTO: Twitter