O treime dintre refugiații ucraineni din UE vor să se întoarcă acasă

Unul din trei refugiați ucraineni simte că face parte dintr-o comunitate în țara gazdă, dar același număr ar dori să se întoarcă acasă, arată un nou sondaj publicat marți de Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE (FRA).

Unul din trei refugiați ucraineni s-ar întoarce acasă

Potrivit POLITICO, 14.685 de refugiați ucraineni care trăiesc în zece țări din UE (Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Germania, Ungaria, Italia, Polonia, România, Slovacia și Spania) au răspuns la sondajul online al agenției între august și septembrie 2022.

Deși aproape jumătate dintre ei au declarat că s-au simțit deprimați, 61% au declarat că s-au simțit optimiști cu privire la viitor de când au ajuns în țara gazdă. Cu toate acestea, în condițiile în care doar o treime dintre respondenți au un loc de muncă plătit, 79% au declarat că se confruntă cu dificultăți financiare.

„Pe măsură ce războiul se prelungește, trebuie să punem în aplicare măsuri eficiente pe termen lung care să permită societăților gazdă și persoanelor strămutate să se adapteze la tulburările rezultate din acest război”, a declarat directorul FRA, Michael O’Flaherty.

Limba este principalul obstacol în calea obținerii unui loc de muncă: Un sfert dintre ei au declarat că nu vorbesc limba țării în care locuiesc acum, în timp ce 41% au spus că o vorbesc, dar la nivel de începător.

Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie anul trecut, a creat cea mai mare criză a refugiaților văzută pe continent de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Potrivit datelor Agenției ONU pentru Refugiați, peste 8 milioane de refugiați ucraineni au fugit într-o altă țară europeană de la începutul războiului, iar aproximativ 4,8 milioane au solicitat un program de protecție temporară într-o țară din UE.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *