ONU: O nouă rezoluție cere încetarea războiului din Ucraina. Cine e de partea Rusiei?

Pentru a comemora invadarea Ucrainei de către Rusia, trei sferturi dintre statele ONU au votat o rezoluție prin care cer o pace „justă și durabilă”. China și India au fost între statele care s-au abținut.

Membrii Adunării Generale a ONU au votat joi în favoarea unei moțiuni înaintate de Germania, prin care se cere pacea în Ucraina, cât mai curând posibil.

În total, 141 de țări și-au exprimat sprijinul pentru rezoluție. Șapte s-au opus: Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Siria, Mali, Eritreea și Nicaragua.

Alte 32 de țări s-au abținut în timpul votului. China, India, Africa de Sud, Pakistan, Sri Lanka și o mare parte din statele din Africa și Asia Centrală nu s-au pronunțat.

Pe lângă solicitarea adresată părților implicate în conflict și comunității internaționale de a negocia pacea, rezoluția cere și retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei.

ONU „își reiterează, de asemenea, cererea ca Federația Rusă să își retragă imediat, complet și necondiționat toate forțele militare de pe teritoriul Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și solicită încetarea ostilităților”.

Documentul „reafirmă angajamentul față de suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, extinzându-se și în apele sale teritoriale”.

De asemenea, Adunarea Generală a ONU solicită ca autorii crimelor de război să fie urmăriți penal internațional.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *