Noul tanc de luptă rusesc T-14 Armata debutează în Ucraina

Rusia a început să folosească noile sale tancuri de luptă T-14 Armata pentru a trage asupra pozițiilor ucrainene, „dar nu au participat încă la operațiuni de asalt direct”, a relatat marți agenția de presă de stat RIA, citând o sursă apropiată de acest subiect.

RIA a precizat că tancurile au fost dotate cu protecție suplimentară pe flancuri, iar echipajele au fost supuse unei „coordonări de luptă” pe terenurile de antrenament din Ucraina. Tancul T-14 are o turelă fără pilot, iar echipajul controlează de la distanță armamentul de la „o capsulă blindată izolată situată în partea din față a corpului”. Tancurile au o viteză maximă pe autostradă de 80 de kilometri pe oră, a relatat RIA.

În ianuarie, serviciile de informații militare britanice au raportat că forțele rusești din Ucraina au fost reticente în a accepta prima tranșă de tancuri din cauza „stării lor proaste”. De asemenea, a mai spus că orice desfășurare a T-14 ar fi probabil „o decizie cu risc ridicat” pentru Rusia și una luată în principal în scopuri propagandistice.

Kremlinul a ordonat producerea a 2.300 de tancuri – prezentate pentru prima dată în 2015 – până în 2020, dar acest termen a fost ulterior extins până în 2025, potrivit presei ruse. Agenția de știri Interfax a raportat în decembrie 2021 că conglomeratul de stat Rostec a început producția a aproximativ 40 de tancuri, cu o livrare anticipată după 2023.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *