Noul președinte al Ciprului promite negocieri cu Turcia

Nikos Christodoulides a devenit cel mai tânăr președinte din istoria Ciprului, după ce l-a învins duminică în alegerile prezidențiale din țară pe Andreas Mavroyiannis, diplomat de carieră susținut de comuniști.

Potrivit Euronews, după numărarea a 100% din buletinele de vot, Christodoulides a obținut 51,9% din voturi, iar rivalul său din turul doi, Mavroyiannis, 48,1%, arată rezultatele oficiale ale alegerilor. Mavroyiannis și-a recunoscut înfrângerea înainte ca numărătoarea voturilor să fie completă.

Nikos Christodoulides promite noi negocieri cu Turcia

În timpul discursului său din Nicosia, politicianul, în vârstă de 49 de ani, a declarat că speră să unească națiunea insulară mediteraneană, o sarcină care le-a scăpat politicienilor în timpul a aproape jumătate de secol de negocieri.

„Cea mai mare preocupare a mea este sfârșitul ocupației turcești și reunificarea patriei noastre. Voi face totul pentru a ieși din impas, pentru a relua dialogul, pentru a crea condițiile pentru rezolvarea problemei cipriote”, a declarat președintele ales.

Ciprul este divizat din 1974, când forțele turcești au ocupat treimea sa nordică ca răspuns la o lovitură de stat ajutată de Grecia. Nikos Christodoulides a declarat în repetate rânduri că dorința Ankarei și a ciprioților turci să se întoarcă la masa negocierilor este o prioritate absolută,

„În Ciprul pe care mi-l imaginez, nu există „noi” și „ei”. În Ciprul pe care mi-l imaginez, voi fi președintele tuturor ciprioților”, a promis el.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *