Extremismul ecologist șochează Franța: Violențe împotriva construirii rezervoarelor de apă pentru irigații

Activiștii ecologiști s-au ciocnit cu poliția din Franța, sâmbătă, când au protestat împotriva construcției de rezervoare de apă pentru fermieri în vestul țării.

Potrivit ONG-urilor care au organizat protestul, peste 25.000 de protestatari s-au adunat la Sainte-Soline, în departamentul Deux-Sèvres, sâmbătă, pentru a solicita guvernului să oprească construcția de rezervoare de apă pe care fermierii să le folosească pentru irigarea culturilor în lunile de vară.

Pe șantierul unde se construiește acum unul dintre aceste rezervoare, au fost prezenți aproximativ 3.000 de polițiști și 10 elicoptere pentru a-i ține pe protestatari sub control și pentru a-i împiedica să intre în incinta acestuia. În regiune, urmează să fie construite încă alte 15 astfel de rezervoare.

Rezervoarele sunt concepute pentru a ajuta fermierii care se confruntă cu secete mai frecvente cauzate de schimbările climatice. Acestea permit pomparea apei din pânza freatică în timpul iernii și stocarea acesteia pentru utilizare în lunile uscate de vară.

blank

Dar activiștii spun că apa este un bun comun și fermierii „fură” acest resursă, adăugând că ar trebui să ia măsuri pentru a trece la practici agricole mai puțin intens consumatoare de apă și mai sustenabile. Tensiunile între cele două tabere s-au acutizat în ultimii cinci ani și au dus la confruntări violente în octombrie anul trecut.

Demonstrația de sâmbătă de la Sainte-Soline a venit după zile de proteste violente la nivel național împotriva reformelor nepopulare ale sistemului de pensii impuse de președintele francez Emmanuel Macron, ceea ce a dus la anularea vizitei Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *