SUA dezvăluie: Un grup pro-ucrainean a sabotat gazoductele Nord Stream

Noile informații analizate de oficialii americani indică faptul că un grup pro-ucrainean a sabotat gazoductele Nord Stream, care transportau gaze naturale din Rusia către Europa, dar nu există nicio dovadă a implicării guvernului de la Kiev în atacul din 2022 septembrie, a relatat marți New York Times.

Statele Unite și NATO au calificat atacurile, care au avut loc la șapte luni de la invazia Rusiei în Ucraina, drept „un act de sabotaj”. Moscova a dat vina pe susținătorii occidentali ai Ucrainei și a cerut Consiliului de Securitate al ONU să facă o anchetă independentă. Niciuna dintre părți nu a furnizat dovezi.

Citând oficiali americani, New York Times a declarat că nu există nicio dovadă că președintele ucrainean Volodimir Zelenski sau principalii săi consilieri au fost implicați în operațiune sau că autorii au acționat la ordinul vreunui oficial guvernamental ucrainean.

Times a scris că analiza serviciilor de informații a sugerat că cei care au efectuat atacurile, care au aruncat gaz în Marea Baltică, erau cetățeni ucraineni sau ruși care se opuneau președintelui rus Vladimir Putin, „dar nu specifică membrii grupului, nici cine a dirijat sau plătit pentru operațiune”.

„Oficialii americani au refuzat să divulge natura informațiilor, modul în care au fost obținute sau orice detalii despre soliditatea dovezilor. Ei au spus că nu au existat concluzii ferme în legătură cu acestea”, a adăugat Times.

Facebook

Comentarii

73 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *