Kremlin: Responsabilii din spatele exploziilor de la Nord Stream trebuie sancționați

Kremlinul a declarat joi că lumea ar trebui să știe adevărul despre cine a sabotat gazoductele Nord Stream și că cei responsabili ar trebui pedepsiți, după ce un jurnalist de investigație a declarat că scafandrii americani le-au aruncat în aer la ordinul Casei Albe.

O scădere bruscă a presiunii pe ambele conducte a fost înregistrată pe 26 septembrie, iar seismologii au detectat explozii, declanșând un val de speculații privind sabotajul unuia dintre cele mai importante coridoare energetice ale Rusiei.

Într-o postare pe blog, jurnalistul de investigații Seymour Hersh, laureat al premiului Pulitzer, a citat o sursă neidentificată care a declarat că scafandrii marinei americane au distrus conductele cu explozibili la ordinul președintelui Joe Biden. Casa Albă le-a respins ca fiind „complet false și complet fictive”. Ministerul de Externe al Norvegiei a declarat că acuzațiile sunt „un nonsens”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că postarea de pe blogul lui Hersh merita mai multă atenție și că este surprins că nu a fost acoperită mai mult de mass-media occidentale.

„Lumea trebuie să afle adevărul despre cine a comis acest act de sabotaj. Acesta este un precedent foarte periculos: dacă cineva a făcut-o o dată, o poate face din nou oriunde în lume”, a declarat Peskov reporterilor.

Peskov a lansat o notă de precauție în ceea ce privește tratarea unui blog ca sursă primară, dar a declarat că este „nedrept” să se ignore un articol despre care a spus că este „remarcabil pentru profunzimea analizei”. Rusia, fără a furniza dovezi, a afirmat în mod repetat că Occidentul se află în spatele exploziilor care au afectat gazoductele Nord Stream 1 și 2 în septembrie anul trecut – proiecte de infrastructură de miliarde de dolari care transportau gaz rusesc către Germania.

Facebook

Comentarii

90 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *