Navele italiene au recuperat cinci cadavre și au salvat 674 de persoane care se aflau pe o barcă de pescuit în derivă în Marea Mediterană, în largul coastelor libiene, a anunțat Paza de Coastă italiană, în timp ce organizații caritabile europene au raportat că au salvat peste 500 de refugiați în alte operațiuni.
Unii dintre supraviețuitori au trebuit să fie scoși din mare în operațiunea italiană de sâmbătă, la 118 mile (190 km) de coasta Calabriei, de către o navă mercantilă a Marinei, trei bărci de patrulare ale Gărzii de Coastă și o barcă a poliției financiare. Toți cei salvați au fost aduși în porturile din Calabria și Sicilia. Cauzele morții celor cinci victime nu au fost cunoscute imediat.
Peste 1.000 de refugiați salvați în Marea Mediterană
Garda de Coastă a declarat duminică că a fost doar una dintr-o serie de salvări din ultimele zile în zona italiană de căutare și salvare din centrul Mediteranei, în timp ce oameni disperați care fug de sărăcie sau de opresiune caută o viață mai bună în Europa. Într-un caz, un elicopter a fost chemat pentru a evacua o femeie care avea nevoie de îngrijiri medicale de pe o ambarcațiune de migranți aflată într-o stare precară, a precizat Garda de Coastă.
În cadrul unor operațiuni separate, organizația caritabilă germană Sea-Watch a declarat că a salvat 444 de refugiați care încercau să traverseze Marea Mediterană pe ambarcațiuni supraaglomerate și șubrede ale contrabandiștilor. Nava Sea-Watch 3 a efectuat cele cinci operațiuni pe parcursul a 24 de ore și a declarat că printre cei salvați se numără o femeie însărcinată și un bărbat care suferise arsuri grave.
Organizația caritabilă cere permisiunea de a aduce persoanele salvate într-un port sigur, deoarece nava de salvare nu poate găzdui atât de multe persoane. Hannah Wallace Bowman, șefa misiunii și coordonatoare a operațiunilor de căutare și salvare la Sea-Watch, a declarat pentru Al Jazeera că grupul se confruntă în mod constant cu „o lipsă de coordonare și asistență la nivel european pentru cei care caută siguranță” în centrul Mediteranei.
„Vom face apel direct la cel mai apropiat port de siguranță, pentru noi acesta ar fi Malta și Italia, pentru a putea debarca oamenii cât mai curând posibil. Suntem un fel de ambulanță plutitoare – putem oferi un răspuns de urgență, putem stabiliza oamenii pentru o perioadă scurtă de timp, dar aceasta este doar o soluție pe termen foarte scurt.”, a declarat Wallace Bowman.