Navă rusească, reperată în apropierea conductelor Nord Stream cu câteva zile înainte de sabotaj

O navă de patrulare daneză a detectat o navă rusă în apropierea gazoductelor Nord Stream cu patru zile înainte ca acestea să fie sabotate în mai multe explozii, potrivit presei.

Comandamentul apărării a confirmat că deține 26 de imagini ale navei SS-750 a marinei ruse, care transportă un mic submarin conceput pentru a efectua operațiuni subacvatice, fotografiate de o navă de patrulare daneză în apropierea conductelor la 22 septembrie 2022, a relatat joi ziarul local Dagbladet Information.

Patru zile mai târziu, pe 26 septembrie 2022, explozii au sfâșiat trei dintre cele patru gazoducte Nord Stream 1 și 2, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică și sunt deținute parțial de compania rusă Gazprom. Autoritățile suedeze și daneze au calificat exploziile drept un act de sabotaj deliberat. Autoritatea suedeză de urmărire penală a confirmat în noiembrie că la „locul crimei” au fost găsite reziduuri de explozibili și mai multe „obiecte străine” pe fundul mării, la aproximativ 100 de metri sub suprafața Mării Baltice, în apropiere de insula daneză Bornholm.

Unii analiști s-au grăbit să acuze Rusia pentru sabotaj, subliniind istoricul său de război hibrid și un posibil motiv de intimidare, deoarece a încercat să provoace durere națiunilor occidentale care au susținut Ucraina după ce Moscova a lansat o invazie la scară largă a țării. Rusia a acuzat în diferite moduri Marea Britanie și SUA pentru explozii, în timp ce unii au arătat cu degetul spre ucraineni. Continuă investigațiile multiple ale autorităților daneze, suedeze și germane cu privire la explozii.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *