Rusia, mesaj dur către Finlanda și Suedia: „Vor deveni o țintă”

Finlanda și Suedia vor deveni „ținte” pentru Moscova, dacă vor adera la NATO, a avertizat ambasadorul rus la Stockholm. După aderarea lor, „lungimea totală a frontierelor dintre Rusia și NATO aproape se va dubla”, a declarat marți ambasadorul Viktor Tatarintsev, potrivit Euronews.

„Dacă încă îi mai pare cuiva că acest lucru va îmbunătăți cumva securitatea Europei, fiți siguri că noii membri ai blocului ostil vor deveni o țintă legitimă pentru măsurile de represalii rusești, inclusiv cele de natură militară”, a adăugat el.

Rusia a amenințat în repetate rânduri perechea nordică după ce au depus oferte pentru a se alătura alianței militare occidentale în luna mai a anului trecut, după izbucnirea războiului din Ucraina. Deși sunt aliați apropiați ai NATO de peste două decenii, nu erau membri oficiali ai alianței militare, iar opinia publică era ferm împotriva aderării.

Conform regulilor NATO, o țară devine membru cu drepturi depline doar atunci când toate cele 30 de țări au ratificat cererea de aderare. Finlanda așteaptă acum ca Turcia să ratifice cererea de aderare la NATO, lucru pe care președintele Recep Tayyip Erdogan a promis că îl va face.

În ceea ce privește Suedia, candidatura sa este încă sub semnul întrebării. Ankara îi blochează în prezent intrarea, în timp ce Ungaria întârzie ratificarea.

Facebook

Comentarii

90 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *