Finlanda, mai aproape de aderarea la NATO după votul Ungariei

Parlamentul ungar a ratificat luni aderarea Finlandei la NATO. În schimb, Suedia încă așteaptă să primească acceptul Budapestei.

Membrii Parlamentului Ungariei au votat cu o marjă de 182 la 6 în favoarea aderării Finlandei. Helsinki are nevoie acum doar de aprobarea parlamentului turc – așteptată în curând – pentru a deveni membru NATO. Mișcarea Ungariei vine după întârzieri repetate și întorsături politice.

Oficialii maghiari au petrecut luni întregi spunându-le omologilor că nu au obiecții, dar că parlamentul era pur și simplu ocupat cu alte dezbateri. Budapesta și-a schimbat apoi discursul luna trecută, prim-ministrul ungar Viktor Orbán argumentând că unii dintre legislatorii maghiari au avut rețineri din cauza criticilor scandinave la adresa statului de drept în Ungaria.

Finlanda și Suedia au fost în fruntea apărării standardelor democratice în Ungaria, vorbind despre subiect înaintea altor state.

Dar la începutul acestei luni – la fel cum președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a anunțat că va sprijini aderarea Finlandei la NATO – poziția Fidesz s-a schimbat din nou, președintele grupului parlamentar al partidului maghiar de guvernământ anunțând sprijinul pentru candidatura Finlandei la NATO.

Se așteaptă ca Parlamentul Turciei să ratifice în curând aderarea Finlandei. Ankara, însă, ține Suedia în așteptare, deoarece oficialii turci spun că vor să vadă noi politici antiteroriste înainte de a da undă verde.

Facebook

Comentarii

85 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *