Meloni: UE ar trebui să se grăbească și să lase Ucraina să intre în UE

UE ar trebui să accelereze procesul de aderare a Ucrainei ca recompensă pentru contribuția acesteia la securitatea Europei în lupta împotriva invaziei Rusiei, a declarat miercuri premierul Italiei, Giorgia Meloni.

Ucraina „este un avanpost pentru securitatea continentului european”, a declarat Meloni, aflându-se alături de premierul ucrainean Denys Shmyhal, în cadrul unei conferințe bilaterale la Roma care vizează pregătirea reconstrucției țării.

„Cea mai inteligentă modalitate de a le mulțumi ucrainenilor pentru ceea ce fac este de a accelera posibilitatea ca ei să devină parte a instituțiilor europene”, a adăugat Meloni.

Ucraina, care a primit statutul de țară candidată la UE în iunie anul trecut, împreună cu Republica Moldova, a făcut presiuni asupra partenerilor săi europeni pentru a o integra rapid în blocul comunitar – un proces care durează de obicei ani de zile.

În ianuarie, Shmyhal a declarat pentru POLITICO faptul că își propune să obțină aderarea la UE în termen de doi ani, ceea ce înseamnă începerea negocierilor de aderare până la sfârșitul anului 2023. Dar, până acum, Bruxelles a evitat cu grijă să aprobe obiectivele ambițioase ale Kievului.

Atunci când președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Bruxelles-ul în februarie, președintele Comisiei Ursula von der Leyen a lăudat progresele Ucrainei pe calea UE, dar a declarat că nu există „un calendar rigid” pentru aderare, adăugând că este „un proces bazat pe merit”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *