Giorgia Meloni, noul premier italian, asigură că Italia rămâne pro-europeană

Noul premier Giorgia Meloni şi miniştrii săi, care formează guvernul cel mai de dreapta al Italiei din 1946 încoace, au depus jurământul, sâmbătă, la Palatul Quirinale, relatează AFP.

Ceremonia din palatul care domină Roma, reşedinţă a papilor şi regilor Italiei înainte de a deveni sediul preşedinţiei Republicii, s-a derulat în prezenţa şefului statului, preşedintele Sergio Mattarella.

Meloni, în vârstă de 45 de ani, este prima femeie prim-ministru al Italiei.

Ea a anunțat că noul guvern va fi pro-european și pro-NATO: „O Italie condusă de noi nu va fi niciodată veriga slabă a Occidentului. Într-o privință am fost, sunt și voi fi mereu clară. Intenționez să conduc un guvern cu o politică externă clară și inechivocă. Oricine nu e de acord cu mine pe această poziție esențială nu poate fi parte a guvernului.”

Tajani, ministru de Externe

Nominalizarea de la Afaceri Externe, cu titlu de vicepremier, a fostului preşedinte al Parlamentului European Antonio Tajani a fost imediat salutată vineri de preşedintele Partidului Popular European, Manfred Weber, drept „o garanţie pentru o Italie pro-europeană şi atlantistă”.

Altă garanţie pentru Bruxelles este Giancarlo Giorgetti, un reprezentant din aripa moderată a Ligii, deja ministru în guvernul la final de mandat al lui Mario Draghi, care a primit portofoliul crucial al Economiei.

Populistul Matteo Salvini trebuie să se mulţumească cu portofoliul Infrastructurii şi Transporturilor, deşi îl râvnea pe cel mai prestigios de Interne, care a ajuns la un tehnocrat.

Facebook

Comentarii

64 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *