Restricțiile Belgiei în pandemie au fost constituționale și mai pot fi folosite la nevoie

Legea pe care Belgia a adoptat-o pentru a face față pandemiei de COVID este constituțională și ar putea „servi drept bază legală în cazul unor posibile pandemii viitoare”, a decis joi Curtea Constituțională belgiană.

Așa-numita lege privind pandemiile, adoptată în august 2021, permite guvernului să promulge o stare de urgență în cazul unei „epidemii”, adică atunci când o boală infecțioasă este susceptibilă să afecteze un număr mare de persoane din țară până la punctul de a supraîncărca, de exemplu, sistemul de sănătate.

Restricțiile anti-COVID din Belgia sunt considerate constituționale

Aceasta include o serie de măsuri de izolare care au fost utilizate pe scară largă în Europa în timpul pandemiei COVID-19, cum ar fi restricționarea intrării în țară, limitarea libertății de întrunire și închiderea unor spații publice, menținând în același timp deschise serviciile esențiale, precum și solicitarea ca oamenii să muncească dacă este necesar.

O astfel de stare de urgență poate fi declarată doar pentru o perioadă de până la trei luni, după care guvernul trebuie să reevalueze situația sănătății publice din țară.

„Am pregătit temeinic viitorul și, în cazul unor noi pandemii, vom fi pregătiți, chiar dacă, evident, sperăm că nu va trebui să o mai aplicăm niciodată”, a declarat ministrul de interne Annelies Verlinden cu privire la această decizie.

Măsurile stricte au stârnit proteste majore în întreaga țară, care uneori au devenit violente, zeci de mii de persoane ieșind în stradă și confruntându-se cu poliția. În întreaga Europă, curțile constituționale au dat hotărâri variate cu privire la măsurile luate de guverne pentru a limita virusul.

În Spania, instanța supremă a decis în 2021 că două „stări de alarmă” diferite declarate de guvern în martie și noiembrie 2020 pentru a pune în aplicare o izolare strictă și o stare de asediu au fost neconstituționale.

Însă în Germania, Curtea Constituțională Federală a decis că răspunsul guvernului la pandemie, care a inclus închiderea școlilor și o stare de asediu în primăvara anului 2021, a fost legal și proporțional datorită „situației de risc extrem al pandemiei”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *