Marea Britanie: Primul pacient tratat de Covid prin testul de sânge „super donator”

Medicii au tratat primul pacient din Marea Britanie în cadrul unui studiu clinic redeschis, care va analiza dacă plasma sanguină de la „super donatori” poate ajuta la combaterea Covid în cazul persoanelor cu un sistem imunitar slăbit.

Super donatorii produc niveluri excepțional de ridicate de anticorpi după infecție și vaccinare și există speranțe că transfuziile de plasmă sanguină a acestora pot elimina virusul la persoanele al căror sistem imunitar este compromis. În timp ce două studii de referință cunoscute sub numele de Recovery și Remap-Cap au constatat că plasma de convalescență de la persoanele care s-au recuperat de la Covid nu a fost benefică pentru alți pacienți, o examinare mai atentă a datelor Remap-Cap a arătat că plasma cu cele mai ridicate niveluri de anticorpi ar putea ajuta persoanele imunodeprimate.

Constatările i-au determinat pe medici să redeschidă ramura de plasmă din cadrul studiului Remap-Cap pentru a investiga în mod specific dacă plasma donată cu niveluri extrem de ridicate de anticorpi poate salva viețile persoanelor cu sisteme imunitare slăbite și poate reduce timpul pe care acestea îl petrec la terapie intensivă.

„Este foarte important, deoarece acesta este un grup de pacienți care încă mor din cauza Covid”, a declarat profesorul Lise Estcourt, șeful unității de studii clinice din cadrul NHS Blood and Transplant și președintele noului studiu. „Acesta este ceva care ar putea fi benefic pentru ei”.

Grupul vulnerabil îi include pe cei cu anumite tulburări imunitare și pe cei care iau medicamente care suprimă apărarea imunitară, cum ar fi pacienții cu cancer și cei cu transplant de organe. Aproximativ o jumătate de milion de persoane din Anglia sunt imunosupresate. Peste 15 spitale din Marea Britanie au fost de acord să ia parte la acest studiu, urmând ca și altele să se alăture în următoarele săptămâni.

Primul pacient tratat de Covid după o nouă schemă

Primul pacient a fost transfuzat cu plasmă furnizată de NHSBT la spitalul Charing Cross din Londra. Plasma utilizată în cadrul studiului va proveni de la pacienți care au fost atât infectați cu Covid, cât și vaccinați împotriva virusului, deoarece astfel se obțin cele mai mari concentrații de anticorpi cu cea mai mare eficacitate împotriva diferitelor variante de Covid. Donațiile vor proveni de la cei care au donat deja sânge, astfel încât nu va exista un nou apel pentru donatori.

Cel mai ridicat nivel de anticorpi observat până acum în cadrul studiului redeschis a fost în plasma donată de un bărbat de 20 de ani. Testele au arătat că plasma sa conținea peste 100.000 de unități de anticorpi pe mililitru, de aproximativ 100 de ori mai mult decât s-a observat în primul val al pandemiei. În cazul în care studiul constată că plasma funcționează, aceasta ar fi un tratament valoros, a spus Estcourt, deoarece unele persoane imunodeprimate nu răspund la vaccin, iar tratamentele cu „anticorpi monoclonali”, care sunt adesea administrate pacienților, pot fi mai puțin eficiente împotriva noilor variante.

Autor: Anca Stratulat

FOTO: Pixabay

Facebook

Comentarii