Macron și Scholz s-au declarat pentru revizuirea tratatelor europene

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz şi-au manifestat duminică, la Paris, voinţa de a lucra împreună pentru „reformarea” Uniunii Europene. Într-o declarație comună, aceștia vorbesc despre reformarea instituțiilor europene și spun că cele două țări sunt deschise inclusiv reviziurii tratatului UE, potrivit Digi24.

În discursuri susţinute la Universitatea Sorbona înaintea desfăşurării consiliului de miniştri franco-german, cei doi lideri au evocat rolul de „pioniere ale refondării Europei” jucat de Franţa şi Germania „ca locomotivă a unei Europe unite”.

Franța și Germania se angajează să acționeze pentru a întări Uniunea Europeană și pentru a pregăti Europa „pentru ziua de mâine”. „Vom lucra împreună pentru o Uniune Europeană care este mai rezistentă, mai durabilă și mai capabilă să acționeze independent, în conformitate cu declarația de la Versailles din martie 2022”, se arată în declarația comună.

„Pentru a reconsolida UE ca actor geopolitic și pentru a pregăti UE pentru viitoare extinderi, trebuie să lucrăm la reforma instituțiilor europene. (…) Țările noastre sunt deschise revizuirii tratatelor, dacă este necesar, pentru a atinge obiectivele pe care ni le-am propus și cu condiția să se găsească un consens între cele 27 de state membre ale UE”.

 În opimia celor două țări, pe termen scurt, trebuie să fie extinse domeniile în care se aplică votul cu majoritate calificată în Consiliu pentru a depăși blocajele care au fost observate, cum ar fi în anumite domenii ale politicii externe și de securitate comune și fiscalitate.

”Pentru a consolida participarea publică și sprijinul pentru modelul democratic european, susținem modernizarea Legii Electorale a UE, inclusiv crearea unei circumscripții electorale la nivel de sindicat cu liste transnaționale”, se arată în declarația comună asumată de Franța și Germania.

 Declarația comună a celor două state face referire și la extinderea Spațiului Schengen. „După trei ani de pandemie care a încetinit schimburile interpersonale în Europa, Franța și Germania sunt mai hotărâte ca niciodată să promoveze consensul și integrarea europeană, să producă rezultate tangibile pentru cetățenii noștri. Aceasta include libera circulație în întreaga Uniune Europeană, inclusiv aplicarea deplină a Schengen acelor state membre care doresc să adere”, se arată în declarație.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *