Macron promulgă reforma sistemului de pensii din Franța, în ciuda protestelor

Modificările au devenit lege după ce textul a fost publicat înainte de ivirea zorilor în jurnalul oficial al Franței, ceea ce a provocat acuzații din partea opoziției că Macron ar fi încercat să îl treacă pe furiș în toiul nopții.

Publicarea a avut loc la doar câteva ore după ce Consiliul Constituțional a aprobat vineri esența legislației, inclusiv modificarea principală de creștere a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. Sindicatele au avertizat că fac apel la proteste masive de Ziua Muncii pe 1 mai, iar demonstrații uneori violente au izbucnit în mai multe orașe în cursul nopții după anunțarea verdictului.

Bătălia pentru punerea în aplicare a legii s-a transformat în cea mai mare provocare internă a celui de-al doilea mandat al lui Macron, care s-a confruntat cu o amplă opoziție populară față de aceste schimbări, dar și cu o popularitate personală în scădere.

Liderul socialist Olivier Faure a declarat că semnarea rapidă a legii de către Macron a arătat „dispreț” față de mișcarea de protest, în timp ce deputatul de stânga dură Francois Ruffin a calificat-o drept un „blocaj democratic”.

Facebook

Comentarii

44 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *