Finlanda ia în calcul trimiterea de avioane Ucrainei

Premierul finlandez Sanna Marin a declarat luni că este deschisă la discuții privind oferirea de avioane de luptă Ucrainei. Armata ucraineană a cerut avioane F-16, cele mai disponibile avioane de producție americană, care sunt înlocuite din ce în ce mai des cu modele mai noi.

Iar în decembrie, Finlanda a anunțat că va comanda 64 de F-35A de la producătorul american Lockheed Martin. „Ucraina are nevoie de echipamente și mai grele, următoarea mare problemă este reprezentată de avioanele de vânătoare și de apărarea aeriană, în sens mai larg. Avem noile F-35 care vor veni. Când aceste vechi Hornet vor fi casate, vom putea discuta despre viitoarea lor utilizare”, a declarat Marin.

Cu toate acestea, avioanele F-35 nu vor sosi până în 2025, potrivit Euronews.

Continuă bătălia pentru Bahmut

Luptele intense au continuat, între timp, în centrul orașului Bahmut din estul Ucrainei, locul celei mai lungi și mai sângeroase bătălii de la începutul invaziei ruse.

„Detașamentele de asalt ale grupului paramilitar rus Wagner atacă din mai multe locații, încercând să străpungă apărarea trupelor noastre și să avanseze spre cartierele centrale”, a declarat luni Oleksandr Syrsky, un comandant al forțelor terestre ucrainene din Bakhmut.

„Cu cât ne apropiem mai mult de centrul orașului, cu atât luptele sunt mai dure și cu cât există mai multă artilerie”, a replicat Evgheni Prigozhin, șeful grupului paramilitar Wagner.

Duminică, el a descris, de asemenea, situația din oraș ca fiind „dificilă, foarte dificilă, cu inamicul luptând pentru fiecare metru”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *