Lovitură de stat în Gabon, după modelul celei din Niger

La o lună după puciul din Niger, o lovitură de stat are loc în Gabon, o altă țară din vestul Africii cu bogate resurse de petrol.

În această dimineață, un grup de ofiţeri superiori din Gabon au anunţat  că au preluat puterea, la scurt timp după ce preşedintele Ali Bongo Odimba a fost reales pentru al treilea mandat, transmit Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

Într-o intervenție la un post de televiziune național, militarii au informat populația că reprezintă toate forţele de securitate şi apărare ale ţării din vestul Africii centrale. Ei au declarat că alegerile sunt anulate, toate frontierele sunt închise până la noi ordine, iar instituţiile statului sunt dizolvate.

„În numele poporului gabonez, am decis să apărăm pacea punând capăt regimului actual”, au afirmat ofiţerii.

În timpul declarației de preluare a puterii militare, au fost auzite focuri de armă în mai multe cartiere ale capitalei.

Guvernul de la Libreville încă nu a reacţionat.

UE: Ce se întâmplă în Africa este o problemă pentru Europa

Uniunea Europeană a avut, deja, prima reacție. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat că, dacă se confirmă că în Gabon a avut loc o lovitură de stat, atunci această evoluţie va spori instabilitatea din regiune.

Potrivit demnitarului european, ceea ce se întâmplă în Africa de Vest constituie o mare problemă pentru Europa.

Situaţia din ţara africană va fi analizată, astăzi, de miniştrii apărării din statele Uniunii Europene, reuniţi în cadru informal la Toledo, eveniment organizat de preşedinţia spaniolă a Consiliului UE.

Președintele Bongo, reales pentru al treilea mandat

După alegerile prezidenţiale şi parlamentare – la care au lipsit observatorii internaționali – tensiunile în Gabon erau ridicate şi existau temeri că vor urma tulburări.

Bongo, şef al statului de 14 ani, a obţinut potrivit datelor Centrului Gabonez pentru Alegeri, 64,27% din voturi, iar principalul său contracandidat, Albert Ondo Ossa, doar 30,77%. Opozanţii au afirmat însă, fără a prezenta documente, că o numărătoare paralelă a dat alte rezultate şi i-au cerut lui Bongo să se retragă şi să organizeze un transfer al puterii „fără vărsare de sânge”.

Familia lui Bongo se află la putere de 56 de ani.

Dacă va avea succes, lovitura de stat ar fi a opta în Africa Centrală și de Vest din 2020 încoace. Cele din Guineea, Burkina Faso, Ciad și Niger au fost de natură să submineze progresele democratice, pe care respectivele țări le înregistraseră în ultimii ani.

Facebook

Comentarii

87 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *