Liderii europeni îi aduc un omagiu fostului Papă Benedict al XVI-lea

Clopotele au răsunat în Piața Sfântul Petru din Roma pentru fostul Papă Benedict al XVI-lea, care a murit la vârsta de 95 de ani. Benedict al XVI-lea a condus Biserica Catolică timp de aproape opt ani, înainte de a deveni primul suveran pontif din ultimii 600 de ani care a demisionat din această funcție, în 2013.

Fostul Papă Benedict al XVI-lea a murit la vârsta de 95 de ani

„Funeraliile vor avea loc joi, săptămâna viitoare, 5 ianuarie, la ora 09:30, în Piața Sfântul Petru, și vor fi prezidate de Papa Francisc. Din dimineața zilei de luni, trupul neînsuflețit al Papei Emerit se va afla în Bazilica Sfântul Petru, unde credincioșii vor putea merge cu rugăciunile lor pentru o ultimă întâlnire cu Papa Emerit, pentru a-l saluta și pentru a-și lua rămas bun.”, a confirmat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni.

Liderii europeni au luat cuvântul pe rețelele de socializare pentru a-l comemora pe fostul Papă, inclusiv cancelarul german Olaf Scholz, care l-a descris pe Benedict al XVI-lea drept un „lider bisericesc special” și un „teolog inteligent”.

Premierul italian Giorgia Meloni l-a numit pe Benedict al XVI-lea un „gigant al credinței și al rațiunii”, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron a scris că Benedict al XVI-lea „a lucrat cu suflet și inteligență pentru o lume mai fraternă”.

Premierul britanic Rishi Sunak a scris: „Sunt întristat să aflu de moartea Papei Emerit Benedict al XVI-lea. A fost un mare teolog a cărui vizită în Marea Britanie în 2010 a fost un moment istoric atât pentru catolicii, cât și pentru necatolicii din întreaga noastră țară”.

Biserica Catolică se confruntă de mulți ani cu acuzații de abuz sexual din partea clerului. Odată cu moartea fostului Papă Benedict al XVI-lea, care a fost suveran pontif între 2005-2013, multe grupuri online împărtășesc reacții amestecate cu privire la viața și mandatul său papal.

Unii îl acuză pe răposatul papă că nu a luat măsuri semnificative în legătură cu acuzațiile de abuz sexual care au zguduit biserica atât înainte, cât și în timpul în care a fost pontif.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *