Letonia și Estonia se retrag din grupul de cooperare cu China

Letonia și Estonia s-au retras joi dintr-un grup de cooperare dintre China și mai multe țări din Europa Centrală și de Est, luând exemplul Lituaniei, care a ieșit din această structură anul trecut.

Mișcarea vine pe fondul criticilor occidentale la adresa Chinei privind escaladarea presiunii militare asupra Taiwanului guvernat democratic, pe care China îl revendică drept propriul său teritoriu, și al întăririi legăturilor dintre Beijing și Rusia în contextul invadării Ucrainei.

Relațiile dintre Lituania și China s-au înrăutățit după ce Lituania a permis Taiwanului să își deschidă o ambasadă de facto pe teritoriul său, la sfârșitul anului trecut.

Ministerul de Externe al Letoniei a declarat că participarea la grupul cu China „nu mai este în concordanță cu obiectivele noastre strategice, în contextul internațional actual”.

În declarațiile publicate joi, atât Letonia, cât și Estonia au declarat că vor continua să lucreze pentru „relații constructive și pragmatice cu China”, respectând în același timp ordinea internațională bazată pe reguli și drepturile omului.

Ambasadele chineze de la Riga și Tallinn nu au reacționat deocamdată.

Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Grecia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia și Slovenia se numără printre țările care rămân în acest format de cooperare.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *