Legislatorii UE vor încheia un acord cu privire la sistemul de internet prin satelit

Statele UE și Parlamentul European vor ajunge, cel mai probabil, săptămâna viitoare la un acord cu privire la un sistem de internet prin satelit, în valoare de 6 miliarde de euro.

Mișcarea este motivată de eforturile blocului comunitar de a-și reduce dependența de companiile străine și survine pe fondul războiului din Ucraina.

Comisia Europeană a anunțat inițiativa de a construi și opera un sistem de internet prin satelit încă din februarie, ca parte a demersurilor pentru a obține autonomia strategică a blocului.

Acțiunea UE vine pe fondul preocupărilor tot mai mari cu privire la progresele militare ruse și chineze în spațiul cosmic și o creștere a lansărilor de sateliți.

A avea propriul sistem de internet prin satelit ar putea UE să accelereze lansarea internetului în bandă largă (broadband) în Europa. De asemenea, investiția ar acoperi și continentul african, permițând UE să ofere vecinătății sale sudice o alternativă la China.

Această rețea spațială ar putea asigura funcționalitatea rețelelor terestre în cazul unor întreruperi majore sau a unor dezastre și să ofere conexiuni în locuri care nu sunt acoperite de furnizorii tradiționali de servicii.

Oficialii din țările UE și parlamentarii UE se vor întâlni pe 17 noiembrie, în ceea ce se așteaptă să fie ultima întâlnire, pentru a anunța detaliile finale legate de acest proiect, au declarat surse de la Bruxelles pentru Reuters.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *