Laureații Nobel pentru literatură, cu o carieră diplomatică

Cu ocazia decernării Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2022, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe publică o retrospectivă a laureaților premiului care au desfășurat activitate diplomatică.

„Câștigătoarea Premiului Nobel pentru literatură 2022 este scriitoarea franceză Annie Ernaux, recompensată pentru „curajul și acuitatea clinică cu care descoperă rădăcinile, înstrăinările și constrângerile colective ale memoriei personale”.

O româncă în rolul principal

În România, trei dintre romanele sale se află în pregătire la Editura Pandora M, în cadrul colecției „Anansi. World Fiction”, coordonată de scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu. Două dintre acestea, romanul „Pasiune simplă” (reeditare, traducere de Vasile Zincenco) și „Confesiunea adolescentei” (traducere inedită, semnată de Mădălina Ghiu), vor fi publicate într-o ediție specială în această toamnă. Următoarea carte semnată de Annie Ernaux care va apărea în limba română este monumentalul roman „Anii”, de asemenea în traducerea Mădălinei Ghiu” – se arată în documentarul realizat de Arhivele Diplomatice ale MAE.

„Reamintim și faptul că „L’Evénèment”, biografia publicată în 2000, a fost ecranizată anul trecut, rolul feminin principal fiind interpretat de tânăra actriță franceză de origine română Anamaria Vartolomei. Filmul „L’Evénèment” a câștigat Leul de Aur la Veneția în 2021.

Scriitori-diplomați

🎓 Cu ocazia anunțului de astăzi, menționăm că, dintre laureații Premiului Nobel pentru literatură, opt scriitori au avut și o prolifică activitate diplomatică : Gabriela Mistral, Saint-John Perse, George Seferis, Ivo Andrić, Miguel Angel Asturias, Pablo Neruda, Czeslaw Milosz și Octovio Paz.

🎓 Gabriela Mistral (1889–1957), poetă chiliană, a fost prima femeie din America Latină care a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură, în 1945. Numele său real era Lucila Godoy Alcayaga. Gabriela Mistral a fost consul al Republicii Chile din 1932 până la sfârșitul vieții, efectuând misiuni diplomatice la Napoli, Madrid, Lisabona, Nisa, Petrópolis, Los Angeles, Santa Barbara, Veracruz, Rapallo și New York.

🎓 Saint-John Perse (1887–1975) , pe numele său adevărat Alexis Leger, a primit Nobelul pentru literatură în 1960. A fost diplomat francez de carieră între 1914 și 1940, după care a trăit în SUA până în 1967.

🎓 Ivo Andrić (1892-1975), scriitor și diplomat din fosta Iugoslavie, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1961. Andric și-a început cariera literară ca poet. Din cariera sa diplomatică, menționăm faptul că în noiembrie 1921 a fost numit viceconsul la București, despre activitatea sa diplomatică și culturală în România fiind vorba în documentata și interesanta postare din 15 aprilie 2021, elaborată de colega noastră dr. Laura Gheorghiu.

🎓 Giorgios Seferis (1900–1971) s-a născut la Urla, lângă Smirna (acum Izmir, Turcia). A primit Nobelul în 1963. Seferis a intrat în serviciul diplomatic al Greciei în 1925. A avut misiuni diplomatice în Marea Britanie, Albania, Egipt, Africa de Sud, Italia, Ankara, Liban și Siria. Seferis a fost ambasador regal în Regatul Unit între 1957 și 1961.

🎓 Miguel Angel Asturias (1899-1974), poet, romancier și diplomat din Guatemala, laureat al Premiului Nobel în 1967. Și-a petrecut o mare parte din viață în exil. În anii 1940 a intrat în cariera diplomatică și a avut misiuni în Mexic, Buenos Aires, Paris și San Salvador, cariera sa diplomatică întinzându-se pe parcursul câtorva decenii.

🎓 Pablo Neruda (1904-1973) – în foto – a fost pseudonimul și apoi numele literar al poetului-diplomat chilian Neftalí Ricardo Reyes Basoalto. Și-a ales pseudonimul după poetul ceh Jan Neruda. În 1971, a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură. A fost, printre altele, consul al Republicii Chile în Argentina, Spania, Japonia, China, Mexic etc. și ambasador la Paris.

🎓 Czesław Miłosz (1911 – 2004), poet, prozator, traducător și diplomat polonez. A câștigat Premiul Nobil pentru literatură în 1980. Miłosz a fost atașat cultural al nou-formatei Republici Populare Polone la Paris și Washington D.C.

🎓 Octavio Paz (1914-1998), diplomat și primul scriitori mexican laureat al Premiului Nobel (în 1990). A fost diplomat de carieră în serviciul diplomatic mexican și, pe parcursul lungii sale cariere, a efectuat posturi la la New York, Paris, Geneva, Tokyo și New Delhi” – conform postării de pe pagina de Facebook a Arhivelor Diplomatice ale MAE.

B. Horia

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *