Canada nu va mai repara turbinele Nord Stream

Guvernul canadian a anunțat miecuri că țara nu va mai permite ca turbinele Nord Stream să fie reparate la Montreal și returnate în Germania.

Autoritățile din Canada au revocat o scutire temporară de sancțiuni, care ar fi permis transportul și repararea unei turbine deteriorate.

„Canada ia această decizie recunoscând că circumstanțele privind acordarea derogării s-au schimbat, și nu-și mai servesc scopul propus inițial”, se arată în comunicat.

Turbinele – care erau programate pentru întreținere la Montreal – au fost inițial subiectul sancțiunilor impuse Rusiei după invazia acesteia în Ucraina.

Cu toate acestea, Canada a renunțat la aceste sancțiuni la insistența Germaniei, după ce Rusia a început să reducă fluxul de gaz prin conducta Nord Stream.

Rusia a susținut inițial că slăbirea fluxului prin Nord Stream s-a datorat faptului că turbinele nu au fost întreținute. Țara a returnat o turbină Germaniei la începutul acestui an, dar Gazprom a refuzat să o accepte.

Ministrul de externe al Canadei, Melanie Joly, a declarat mai târziu că țara va returna și celelalte cinci turbine însă în septembrie, părți ale conductei din Marea Baltică au început să producă scurgeri în urma a ceea ce se crede că ar fi fost un număr de explozii deliberate.

„Putin a fost forțat să demonstreze că intenția sa nu a fost niciodată să readucă Nord Stream 1 la funcționare completă ci ca această conductă să devenă inoperabilă”, au declarat miercuri ministrul de externe Melanie Joly și ministrul resurselor naturale Jonathan Wilkinson într-o declarație comună.

Aceștia au spus că decizia de revocare a scutirii de sancțiuni a fost luată după consultarea cu Germania și alți aliați europeni.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *