Kazahstanul evită Rusia. Va livra petrol prin Azerbaidjan

Kazahstanul intenţionează ca, din septembrie, să-și livreze o parte din petrol prin cea mai mare conductă petrolieră din Azerbaidjan, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Timp de 20 de ani, Kazahstanul şi-a livrat petrolul prin gazoductul Caspian Pipeline Consortium, una dintre cele mai mari conducte de ţiţei din lume, care aduce petrol din Kazahstan până în portul rusesc Novorossiisk, de la Marea Neagră. Însă, pe 6 iulie, un tribunal din Rusia a stabilit ca oleoductul să se închidă pentru o perioadă, motivând că hotărârea de suspendare a livrărilor prin conductă ar avea legătură cu deversări de petrol. În cele din urmă, livrările de petrol au continuat, dar acest aspect a determinat guvernul kazah să caute alte modalităţi de livrare, ca măsură preventivă.

Potrivit Reuters, citat de Agerpres, grupul de stat „KazMunayGas” este, în prezent, în discuţii avansate cu compania petrolieră a statului azer, pentru ca petrolul să fie livrat prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan – care livrează petrol azer până în portul turcesc Ceyhan, de la Marea Mediterană.

Noua rută de transport a petrolului prin Azerbaidjan permite, astfel, Kazahstanului să ocolească teritoriul Rusiei.

Ruta va fi folosită de Kazahstan – primele livrări sunt estimate pentru luna septembrie – în ciuda faptului că prezintă și dezavantajul că, pentru a-şi transporta petrolul peste Marea Caspică, până la Baku, va trebui să se bazeze pe o flotă de mici tancuri petroliere.

În paralel, compania petrolieră Tengizchevroil, tot din Kazahstan – o firmă mixtă deţinută de Chevron, ExxonMobil, LUKoil şi KazMunayGas – a început să negocieze, la rândul său, rute alternative pentru livrările de petrol, prin conducte şi calea ferată, iar conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan ar putea fi o opţiune şi pentru Tengizchevroil. Se estimează că, dar dacă se va ajunge la un acord, ar fi nevoie de şase luni pentru ca livrările să demareze.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *