Josep Borell: Trimiteți nave de război în strâmtoarea Taiwan

Țările membre ale UE ar trebui să desfășoare nave de război pentru a patrula în strâmtoarea Taiwan pentru a descuraja agresiunea militară a Beijingului, a declarat șeful politicii externe a blocului, Josep Borrell.

Într-un articol publicat sâmbătă în Le Journal du Dimanche, Borrell a ironizat asupra sentimentului de detașare al președintelui francez Emmanuel Macron în ceea ce privește Taiwanul, reflectat într-un interviu acordat la începutul acestei luni publicației POLITICO. Borrell a susținut în publicația franceză că „Europa trebuie să fie de fapt foarte prezentă în această problemă a Taiwanului, care ne privește din punct de vedere economic, comercial și tehnologic”.

„Acesta este motivul pentru care fac apel la marinele europene să patruleze în strâmtoarea Taiwan pentru a semnifica angajamentul Europei față de libertatea de navigație în această zonă absolut crucială. În același timp, trebuie să fim vigilenți împotriva provocărilor și a ofertelor exagerate. Marea majoritate a populației taiwaneze consideră că status quo-ul pașnic este cea mai potrivită soluție. Prin urmare, să fim fermi în a ne asigura că acest principiu este respectat.”

Borrell urmează să prezideze luni o reuniune a celor 27 de miniștri de externe ai UE, în cadrul căreia relațiile UE-China vor fi un subiect. Franța, Țările de Jos și Germania sunt considerate în general singurele țări din UE capabile să efectueze misiuni de patrulare atât de departe de casă, precum Pacificul de Vest. Marea Britanie este o altă țară europeană cu astfel de capacități; aceasta a desfășurat HMS Queen Elizabeth, pe atunci nou-nouț, în Marea Chinei de Sud în 2021.

Este rar ca navele de război europene să tranziteze strâmtoarea Taiwan, spre deosebire de trecerile regulate efectuate de navele militare americane. La începutul acestei luni, o fregată franceză de supraveghere Prairial a tranzitat strâmtoarea, potrivit guvernului taiwanez.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *