Italia și Albania: Acord pentru tabere de refugiați

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat marți că acordul încheiat între Italia și Albania, care prevede înființarea de tabere de refugiați pe teritoriul albanez pentru migranții salvați în Mediterana, respectă legislația europeană, conform evaluării preliminare a serviciului juridic al Comisiei Europene.

Potrivit înțelegerii dintre guvernele de la Roma și Tirana, pe teritoriul Albaniei, o țară care nu face parte din Uniunea Europeană, vor fi create două tabere cu o capacitate totală de 3.000 de persoane. Aici vor fi găzduiți și identificați migranți recuperați în Mediterana, care încearcă să debarce pe coastele Italiei. Obiectivul anunțat de guvernul italian condus de Giorgia Meloni este acela de a „garanta că acei migranți care nu au respectat normele și nu au dreptul să intre în Italia pot fi returnați către țările lor de origine.”

Cu toate acestea, acordul a stârnit critici din partea Consiliului Europei și a Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR). Organizațiile neguvernamentale care operează navele de salvare în Mediterana și transportă migranți către Italia consideră acest acord drept un „atac împotriva dreptului de azil”.

Comisarul Ylva Johansson a subliniat că legislația comunitară „nu este aplicabilă în afara teritoriului UE”, respingând astfel acuzațiile de încălcare a legislației UE. Aceasta a explicat că evaluarea preliminară a serviciului juridic al Comisiei arată că acordul acționează în afara legislației UE.

Cu toate acestea, Johansson a adăugat că migranții ale căror cereri de azil vor fi examinate în centrele din Albania conform legislației italiene și, implicit, conform legislației europene, vor trebui să fie primiți în Italia. Cei care nu vor primi aprobarea pentru azil vor fi repatriați în țara de origine.

Italia se confruntă cu un val masiv de migranți din Africa, numărul acestora atingând aproximativ 145.000 în acest an, comparativ cu 88.000 în aceeași perioadă a anului 2022. Normele UE stipulează că prima țară de intrare în UE a unui migrant este responsabilă pentru procesarea cererii sale de azil, iar țările mediteraneene se plâng că trebuie să suporte o povară disproporționată.

Facebook

Comentarii

58 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *