Italia înăsprește sancțiunile pentru vandalizarea monumentelor și operelor de artă

Italia a anunțat că va impune amenzi de zeci de mii de euro celor care deteriorează monumente sau alte situri culturale, pentru a contribui astfel la plata reparațiilor și a curățeniei.

În cadrul unei ședințe de guvern, guvernul de la Roma a aprobat o propunere legislativă a ministrului Culturii, care impune amenzi de la 10 000 de euro și până la 60 000 de euro. Guvernul de dreapta al premierului Giorgia Meloni are o majoritate confortabilă în Parlament, astfel încât se așteaptă ca propunerea să fie aprobată.

Ministrul Culturii, Gennaro Sangiuliano, a declarat că, recent, a costat 40.000 de euro curățarea fațadei Palatului Madama, din secolul al XV-lea, care găzduiește Senatul italian, după ce a fost vandalizat. Cu doar câteva zile în urmă, activiștii care fac presiuni pentru acțiuni privind schimbările climatice au aruncat vopsea neagră în apele fântânii monumentale sculptate de Bernini în fața Treptelor Spaniole.

„Atacurile asupra monumentelor și siturilor artistice produc daune economice pentru toți. Pentru a le curăța, este nevoie de intervenția unui personal specializat și de utilizarea unor utilaje foarte costisitoare. Oricine comite aceste acte trebuie să-și asume și responsabilitatea financiară”, a declarat ministrul italian.

Facebook

Comentarii

23 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *