Italia declară stare de urgență, din cauza afluxului de migranți

După o creștere fără precedent a numărului de migranți care sosesc în mod continuu pe rutele mediteraneene, Italia a proclamat marți stare de urgență la nivel național, pentru următoarele șase luni.

După ce Nello Musumeci, ministrul Protecției Civile și Politicii Maritime, a sugerat acest lucru, marți, Consiliul de Miniștri, prezidat de premierul Giorgia Meloni, a proclamat starea națională de urgență din cauza problemelor legate de migrație.

Potrivit lui Musumeci, recentele valuri de migrație au pus o uriașă presiune asupra structurilor statului. Acesta a pledat pentru o „abordare responsabilă” a migrației și a drepturilor migranților.

Ministrul a pus accentul în mod special pe provocarea de a controla fluxurile care sosesc pe insule, inclusiv pe Lampedusa și pe toată coasta de sud a Siciliei, ale căror puncte de primire sunt predispuse la dezastre.

În ultimul weekend, autoritățile italiene au fost copleșite de migranții care au sosit pe mare și mai multe ambarcațiuni s-au scufundat. Aproximativ 2.000 de persoane au fost salvate, iar eforturile de recuperare sunt încă în desfășurare pentru alte 1.200. Misiunile de căutare și salvare implică mijloacele aeriene ale Gardei de Coastă și Frontex.

Datele Ministerului de Interne arată că 31.292 de imigranți au sosit între 1 ianuarie și 11 aprilie. În aceeași perioadă din ultimii doi ani, numărul acestora a fost semnificativ mai mic: 7.928 în 2022 și 8.505 în 2021.

Starea de urgență va fi finanțată cu o sumă inițială de 5 milioane de euro.

Facebook

Comentarii

90 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *