Iohannis cere sprijinul diplomaților români pentru organizarea votului în străinătate, în 2024

În 2024, România va organiza patru runde de alegeri – europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. În timp ce unele partide politice au luat deja, neoficial, startul în campania electorală, găsind subterfugii prin care încearcă să-și apropie din vreme electoratul – prin consultații medicale sau meditații acordate elevilor – pe celălalt front, și autoritățile statului par să accelereze pregătirile.

Președintele Klaus Iohannis le-a solicitat, astăzi, diplomaţilor români, prezenți la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, să depună toate eforturile pentru ca toţi cetăţenii români, oriunde s-ar afla, să îşi poată exercita dreptul de vot în cele mai bune condiţii.

”În actualul context internaţional, o politică externă fermă înseamnă, în primul rând, să rămânem de neclintit în promovarea valorilor noastre. Din această perspectivă, amintesc faptul că ne aflăm în pragul unui an electoral care va presupune desfăşurarea a trei procese electorale în care veţi fi implicaţi – două naţionale şi unul european. Aceste procese electorale nu sunt doar un exerciţiu administrativ, sunt expresia democraţiei în sine. De aceea, vă solicit să depuneţi toate eforturile pentru ca toţi cetăţenii români, oriunde s-ar afla, să îşi poată exercita dreptul de vot în cele mai bune condiţii”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Despre viitoarele alegeri în România, la care vor vota și românii aflați în străinătate, a vorbit și premierul Marcel Ciolacu, care a dat asigurări că Guvernul va organiza, în mod eficient, scrutinele de anul viitor.

”Guvernul va asigura organizarea eficientă a alegerilor şi vă asigur că aveţi toată susţinerea noastră în organizarea acestor alegeri”, le-a transmis Marcel Ciolacu diplomaţilor români prezenţi la reuniunea diplomației române.

La începutul sfârșitul lunii iunie, AEP (Autoritatea Electorală Permanentă) a anunțat, în mod oficial, că a începutul pregătirile organizatorice pentru cele patru runde de alegeri din 2024, dat fiind faptul că anul acesta este an preelectoral.

La ultimele alegerile – cele parlamentare din 2020 – MAE a transmis către AEP o listă de 748 de secții de votare în străinătate.

Cele mai multe au fost deschise în Spania (140 secții), Italia (137 secții), Germania (61 secții), Marea Britanie (50 secții), Franța (48 secții) și SUA (36 secții).

La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, în Republica Moldova au fost deschise 30 de secții de votare.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *