Inflația din Uniunea Europeană s-a triplat în 2022

Inflația din Uniunea Europeană s-a triplat în 2022, comparativ cu rata anuală din 2021, înregistrând cea mai mare rată de creștere de până acum.

Indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC) a crescut la 9,2% în 2022 în UE, față de valoarea anuală din 2021 de 2,9%. Indicele a luat în considerare creșterea prețurilor în 12 sectoare principale, inclusiv în cel al locuințelor, transportului, alimentelor, sănătății și educației.

Cifrele din UE sunt cele mai mari în comparație cu alte economii majore, în ciuda faptului că și SUA, Japonia și China au înregistrat creșteri anuale ale prețurilor de consum.

În timp ce Marea Britanie și SUA au reflectat îndeaproape rata UE, inflația din Japonia a fost mai mică decât celelalte, potrivit ultimelor date de la Eurostat.

blank

Creșterea din UE a fost puternic denaturată de prețurile locuințelor, apei, gazelor și altor combustibili, care au crescut cu 18% într-un singur an.

Prețurile la transport au crescut cu 12,1%, în timp ce alimentele și băuturile nealcoolice au crescut cu 11,9%. Toate celelalte rubrici principale incluse în IAPC au crescut în 2022, cu excepția scăderii cu 0,1% a prețurilor de consum în domeniul comunicațiilor.

Experții au pus cifrele record ale inflației din UE pe seama creșterii prețurilor la energie – o consecință directă a invaziei ruse din Ucraina.

Cipru a observat o creștere de 19,4% a IAPC în 2022 – cea mai mare creștere dintre țările Uniunii Europene și o creștere de patru ori față de cifrele din 2021. Cea mai mică creștere a fost înregistrată în România, unde cifrele au crescut de la 3,7% la 5,7% – un trend neobișnuit având în vedere evoluția țării din 2013.

blank
Facebook

Comentarii

67 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *