Inflația din Zona Euro scade la 9,2%

Inflația în zona euro a scăzut sub două cifre la sfârșitul anului trecut. Potrivit datelor preliminare ale Eurostat publicate vineri, inflația a scăzut la 9,2% în decembrie, semnificativ mai mică decât cea de 10,1% din noiembrie și decât așteptările analiștilor, înainte ca datele naționale privind inflația să indice un recul puternic.

Programele guvernamentale de limitare a creșterii prețurilor la gaze, precum și scăderea costurilor energiei și un euro mai puternic au contribuit la scăderea inflației globale. Potrivit datelor, scăderea inflației globale a fost determinată de încetinirea inflației prețurilor la energie, care s-a situat la 25,7% în decembrie, față de 34,9% în noiembrie.

În schimb, inflația de bază, care filtrează componentele volatile, cum ar fi energia și alimentele – și care este astfel considerată un indicator al tendințelor viitoare ale inflației – a continuat să crească până la un nou record de 5,2% în decembrie, de la 5,0% în noiembrie.

Țările baltice continuă să sufere cel mai mult din cauza inflației foarte ridicate, Letonia și Lituania înregistrând rate de aproximativ 20%. Cele mai scăzute rate ale inflației au fost înregistrate în Spania, cu 5,6%.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *